Mikor van csőtörésem?

Ha gixerek előfordulhatnak egy ember életében, nos, azok között biztosan szerepel mindenkinél, legalább egyszer a csőtörés. Akinek például családi háza van, biztos lehet benne, hogy előbb-utóbb részese lesz ennek a kellemetlen eseménynek. Nyilvánvaló, ha mondjuk a lakásba belépve vízbe toppanunk, joggal gondolhatjuk, hogy ez történt, ám nem mindig ennyire szembetűnőek a jelek. Mik az alattomos, figyelmeztető “tünetek”?

A csötörés és vízszivárgás jelei

Csepeg a csap

ez egy első kis jel, mely hátterében meghúzódhat csőtörés. Különösen akkor kell gondolni rá, ha nem tudjuk elállítani egy erősebb tekeréssel sem a csepegést, és ez állandó jelenség. Sokan gondolnak ilyenkor magának a csapnak a hibájára, ám nem mindig erről van szó, érdemes tehát utánajárni!

A víznyomás enyhül

ez jelentheti azt is, hogy a vezetékben valahol már elfolyik a víz, mielőtt a csapból kijönne, tehát mialatt elér a mosdóhoz. Innen már csak egy lépés a nagyobb baj, hiszen még az is előfordulhat, hogy másnapra elárasztja lakásunkat a víz (még a szomszédokat is). Hirtelen megtörténhet a baj, ami tízezrekbe is kerülhet a hatalmas mennyiségű vízelfolyás miatt, tehát legjobb szerelőt hívni! A normális víznyomás egyébként 3,5 bár körüli.

Vízfoltok

ez lehet a falon, padlón is, mely szintén árulkodó jel lehet. Előszele a csőtörésnek, főleg, ha a víz szivárgásának helye is tisztán látható. Ez egyébként még a jobbik eset, hiszen, ha tudjuk, hol van pontosan a baj, akkor műszeres bemérésre nincs is szükség, így könnyebben orvosolhatjuk a problémát. Ha nem látható konkrétan a szivárgás helye vagy nagyobb terjedelmű már a vizes folt, akkor biztosan műszeres vizsgálat kell. Ha a plafonon van vízfolt, ott ideje értesíteni a felső szomszédot!

Magas vízfogyasztás

ha egyszer csak egy kiemelkedően magas vízszámlát kapunk, melyet nem indokol a fogyasztásunk, akkor szinte biztosan csőtörésünk van. Egy nem reális vízszámla kézhez vétele mindenképp indokolja a szerelő kihívását.

Csatornabűz

az egyik legrosszabb jel, mert borzasztó kellemetlen és elviselhetetlen. A bűz azonban adódhat bűzelzáró hibája miatt is, ezt ellenőrizzük elsőként, és cseréljük ki – akár házilag. Ha az elzáró rendben van, és mégis csatornabűz szivárog, akkor okos dolog mielőbb szerelőt hívni!

Tehát nem mindig egyértelmű a csőtörés megléte, mert a jelek, melyek például vízszivárgásból is adódhatnak, nagyon hasonlítanak a csőtörés tüneteire. Ha azonban fentiek bármelyikét tapasztalja, akkor nem érdemes várni, ki kell hívni kollegáinkat!

A legkellemetlenebb, amikor kertünkben, a föld alatt húzódó csőrendszer valamelyik részén van repedés, hiszen ilyenkor nem valószínű, hogy a baj elhárítása megoldható lenne bontás nélkül.

A jó hír viszont, hogy megfelelő szakembereink értesítésével sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, hiszen ő a csőtörést komoly és modern eszközökkel meg tudja állapítani, és gyorsan meg is tudja azt javítani.

Ha a fenti jeleket észleli otthonában vagy arra gyanakszik, hogy valahol vízszivárgás, hívjon fel minket, hogy segíthessünk.