Vízveszteség bemérése – a rejtett probléma felfedezése

Amennyiben a csatornarendszer elöregszik, vagy esetleg a csövek megrepednek, észrevétlenül komoly vízmennyiség „szökhet” meg. Erről általában csak akkor szerzünk tudomást, amikor a probléma már igen nagy, és a következmények szemmel is láthatóak. Így azonban nem tudjuk, hogy milyen mennyiségű víz távozott, és ez milyen gondot okozott. Ebben lehet segítségünkre a vízveszteség bemérése.

Általában a házak és a lakások megépítésekor kerül sor az ezek alatt futó csatornarendszer kialakítására. Ez teszi lehetővé pl. a szennyvíz elvezetése, és ennek köszönhetően érkezik víz a főzéshez, mosogatáshoz és mosakodáshoz. A csőrendszer hosszú éveken keresztül biztosítja a mindennapok zökkenőmentességét. Azonban egy bizonyos idő elteltével gondok jelentkezhetnek.

Hogy milyen gondok?

Az évek során szinte tudomást sem veszünk a csatornarendszer működéséről. Természetesnek vesszük, hogy minden a megfelelő módon történik, és nem fordítunk figyelmet a rendszer ellenőrzésére és vizsgálatára.

A mindennapi használat során azonban a csövek és a tömítések elöregednek, vagy csak egyszerűen szétcsúszhatnak. Az így keletkező réseken a víz folyamatosan, a tudtunk nélkül szivárog el.

A problémát a legtöbb esetben egészen addig nem vesszük észre, ameddig komollyá nem válik.

Ilyenkor azonban már gyorsan pörög a vízóra, és a fal feltűnően vizesedik. Ekkor már hiába gondolkozunk azon, hogy korábban kellett volna ellenőriznünk a csövek állapotát.

Ha csak a leghalványabb gyanúja is van, hogy valahol szökik a víz, hívjon minket! Jobb biztosra menni, később sokkal nagyobbak lesznek a költségei és a hibát mindenképpen ki kell majd javíttatnia!

 

Mégis mit tehetünk ilyenkor?

A csőrendszer megjavíttatásán kívül mindenképpen érdemes a bemérnünk a vízveszteséget. Így könnyen felmérhetjük a károkat, hiszen megtudhatjuk, hogy sérülés keletkezése óta mennyi víz szivárgott el észrevétlenül.

Ennek során tapasztalt szakembereink rendkívül modern technológiát alkalmaznak. Így könnyedén feltérképezhetik a föld alatt és a falban futó csőrendszert, amelynek köszönhetően a probléma helyszíne is egyszerűen megállapítható.

A különböző műszerekkel ki tudják mutatni, hogy mi okozta a problémát, és azt a megfelelő módon tudják kezelni.

És emellett további előnyei is vannak!

A vízveszteség bemérése során a vezetékek kapacitását is megismerhetjük, valamint kapunk egy képet a fogyasztói szokásokról. Mindezek mellett a cső terhelhetőségének mértéke is kiderül a felmérés során.

Ezeknek az információknak az ismeretében lehetővé válik a későbbi problémák kiküszöbölése, hiszen alaposan megismerhetjük az otthonunkhoz tartozó rendszer paramétereit.

A vízveszteség bemérésnek menete

Magára a bemérésre általában akkor kerül sor, amikor már láthatóak a következmények. Ugyanis legtöbbször nem feltételezzük, hogy bármi probléma lenne a rendszerrel, de ha már meglepően magas a vízfogyasztás, illetve vizesedik a fal, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy szakszerű segítségre van szükségünk.

A kihívott szakemberek megvizsgálják a teljes csőrendszer állapotát. Ehhez használhatják a kamerás csatornavizsgálat technikáját, de akár más műszereket is igénybe vehetnek. Ennek során feltérképezik a csövek rendszerét, és felmérik azok állapotát. Így egyszerűen megtalálják a probléma forrását, és a további adatok figyelembevételével kiszámolhatóvá válik a veszteség mértéke.
A felmérésről és az elvégzett munkáról minden esetben jegyzőkönyv készül, amit a megrendelő is megkap egy példányban.

A vízveszteség bemérése tehát egy igen komplex kezelés, hiszen a bemérésen felül egy átfogó vizsgálatra is sor kerül, amely lehetővé teszi a csatornarendszer helyzetének megismerését, és a problémák forrásának megállapítását. Így kiderül, hogy mi okozta a gondot, így az a jövőben könnyebben megakadályozhatóvá válik.