Vízszivárgás keresés – a hatékony problémakeresés

A csatornarendszerben kialakuló vízszivárgást sokszor csak akkor vesszük észre, ha már egyértelmű jelei vannak – például az átnedvesedett falak, vagy a nagyon magas vízszámla. Ekkor azonban érdemes gyorsan cselekedni, a szakemberek segítségével megkeresni a hiba forrását és orvosolni a gondot. De mégis hogyan található meg a vízszivárgás helye? Milyen módszerekkel kereshető meg a csatornarendszer problémája?

A mindennapok zavartalanságát nagy mértékben elősegíti az építkezések során eltervezett csatornarendszer. Ennek köszönhetően van víz az otthonunkban, és így oldható meg a szennyvíz elvezetése is. Éppen emiatt elengedhetetlenül fontos a zavartalan működése, és ezért tanácsos folyamatosan odafigyelni a rendszer épségére. Érdemes rendszeres ellenőrzéseket végezni, hiszen az elöregedett csövek könnyen sérülnek meg, így kialakulhat repedés vagy törés.

Milyen jelek kísérik a kialakuló problémákat?

A csatornarendszerben keletkező problémák következménye általában a víz elszivárgása. Ez természetesen a legtöbb esetben észrevétlenül történik, ezért már csak a következményekkel szembesülünk. De mik ezek a jelek?

A csőrepedés vagy csőtörés következményeként egy idő után elvizesedik a fal. Kezdetben csak egy kis területen, azonban az odafigyelés hiányában ez egyre nagyobbá és komolyabbá alakul. Könnyen leázhat a vakolat, amit természetesen a tapéta sem él túl.

Szintén egyértelmű jel lehet, ha a vízszámlák gyanúsan magasak, illetve ha a vízóra pörög. Ugyanis az elszivárgó víz nem jut el a célig, ezért gyakran sokkal többet használunk el, mint szeretnénk.

Amennyiben bármelyik jelet érzékeljük, azonnal keressünk fel egy szakembert.

Vizes fal, leázó vakolat, málik a tapéta, pörög a vízóra, magasak a vízszámlák … ismerős? Hívjon, Önnél vízszivárgás van, amit ki kell javítani!

 

Hogy ő mit fog csinálni?

Ebben az esetben a teljes csőrendszer átvizsgálására szükség van, hiszen csakis így állapítható meg, hogy hol található a probléma. Ehhez régebben a fal megbontására volt szükség. Szerencsés esetben relatív rövid időn belül megtalálták a hibát, de előfordult, hogy napokon keresztül keresni kellett a szivárgás okát.

Szerencsére ma már nem kell falat bontani!

Ugyanis több, különböző elven működő műszer áll rendelkezésre, hogy a csövek problémája egyszerűen és gyorsan felfedezhető legyen. Természetesen cégünk is a legkorszerűbb eszközökkel méri fel a helyzetet. Így a fal megbontása nélkül fellelhető a probléma forrása, és elérhető annak javítása is.

Milyen műszerek alkalmazhatóak?

A víz szivárgása minden esetben zajjal jár. Legyen akármilyen nagy a csőn található repedés vagy törés, a folyadék távozás valamilyen hanghatást okoz. Szinte az összes műszer ezt használja ki, és a zaj alapján határozza meg a probléma pontos helyszínét.

Az elektrosztatikus hibahely kereső kifejezetten erre a célra alkalmas. Ez többféle módon felhasználható, attól függően, hogy a problémát hogyan akarják megállapítani.

  1. Tesztrúd:
    Egy tesztelőt érintenek a csatornarendszer bizonyos pontjához, amely érzékeli a csőtörés hangját, és a frekvencia alapján megközelítőleg megállapítható a gond forrásának helyszíne.
  2. Talajmikrofon:
    Az előzőekben behatárolt terület pontosítására alkalmas ez a műszer. Így megállapítható maga a probléma, és kideríthető, hogy hol van szükség a javításra.

A korrelátorral végzett munka némileg eltér az előzőektől, de ez is a távozó víz hangját használja fel a probléma helyszínének megtalálására. Az eljárás során a cső két végére szerelnek egy-egy mérőműszert, amelyek rádiós összeköttetésben állnak egymással, és a jeleket egy külső forráshoz továbbítják. Az így beérkező adatok alapján kiszámítható a vízszivárgás helyszíne. A nagy hatótávolságnak köszönhetően különösen hosszú rendszer is átvizsgálható ezzel a technikával.

A jelzőgázos vízszivárgás kereső az eddigiekkel ellentétben más technikát használ fel a probléma területének azonosítására. Ennek során hidrogán-nitrogén jelzőgázt juttatnak a csatornarendszerbe, amely fokozatosan terjed el. A hidrogén a legapróbb repedéseken is képes „kiszökni”, majd függőlegesen felfelé távozik a talajon át. Az így felszálló gáz forrása egy műszerrel beazonosítható, így a probléma forrása a hálózat ismerete nélkül is könnyen felderíthető. Ez ehhez felhasznált jelzőgáz természetesen nem gyúlékony, nem mérgező és a környezetet sem szennyezi.

A modern technológiáknak köszönhetően a vízszivárgás helye ma már a fal megbontása nélkül könnyen megtalálható. Ehhez a megfelelő műszerekre van szükség, amelyekkel cégünk rendelkezik. Amennyiben Ön is tapasztalja a vízszivárgás jeleit, akkor forduljon hozzánk bizalommal. Szakembereink a megfelelő háttérismerettel könnyen és egyszerűen feltérképezik a probléma helyét, és a javításban is állnak rendelkezésre.