Elektroakusztikus hibahely keresés

Az elektroakusztikus hibahelykeresés csőtörések és csőrepedések, szivárgások kapcsán sokban hasonlít a korrelátoros vizsgálathoz, itt azonban kevesebb műszerre van szükség, s az ellenőrzőmunka akár mindennemű bontás nélkül is elvégezhető, hiszen a hibakereső műszer a csőszakasz fölötti talajszintre helyezve is hatékony működésre képes.

Az elektroakusztikus hibahelykeresés módszeréről

A hibakereső műszer hordozható, s használata bár komoly szakértelmet kíván meg, mégis gyorsan és hatékonyan megoldható.

A csőrendszerben áramló és nyomás alatt lévő víznek van egy bizonyos állandó, jól mérhető hangfrekvenciája. A elektroakusztikus hibahelykereső műszer ezen frekvenciát megzavaró zajokat keresi, minek utána ezek a zajok repedésre, vagy súlyosabb esetben törésre utalnak.

Persze az eszközt elsősorban nem csőtöréseknél, hanem repedésgyanúnál használjuk, amikor is a szakember munkáját igénybe vevők valami rendellenességet tapasztalnak a rendszer működésében. Ez a rendellenesség a legtöbb esetben egy a megszokottnál magasabb vízszámla szokott lenni.

Bontás nélkül is megmondjuk, hogy hol a hiba. Időt és pénzt fog vele megtakarítani, ha felhív.

 

Ez szinte mindig szivárgást jelent, azonban (jobb esetben) olyan ponton, ahol az nem tűnik fel, tehát nem az épületen belül, hanem valahol odakint, a talajszint alatt, ott, ahol a csőrendszer külső szakasza fekszik.

A műszer pontosan és precízen képes bemérni a zajellenőrzéssel, hogy hol lehet a probléma, ami nagyban megkönnyíti a feladatot, segít a tökéletes hibaszakasz-megállapításban, ugyanakkor megelőzhető vele, hogy nagyobb kár keletkezzen.

Miért éri meg az eszköz használata?

elektroakusztikus hibahelykeresés eszköze

elektroakusztikus hibahelykeresés eszköze

Mert hogy megéri, az nem vitás, hiszen a fentiekből is jól láthatóan kiderül: elkerülhető vele a kisebb probléma észlelésével egy nagyobb, jelentősebb csőtörés bekövetkezése.
Többnyire tehát akkor alkalmazzuk az elektroakusztikus hibahelykereső műszert, amikor sejtjük, hogy szivárgásról van szó, ellenben annak helyét egyelőre nem ismerjük, mivel sehol sem jelentkezik vizesedés, látható szivárgásról tehát egyelőre nem beszélhetünk.

Azért éri meg mindenek előtt a műszer alkalmazása, mert még abban a fázisban érhetjük nyomon a problémát, amikor még nincs hatalmas törés, ami egyébként mindenképpen kialakul, ha nem kezeljük a hibát időben.

Nem lesz rá szükség, hogy felássuk az egész kertet

És ami szintén nem elhanyagolható szempont csőtörések és csőrepedések, vízszivárgások kapcsán: az elektroakusztikus hibahelykereséssel nagy pontossággal tudjuk megállapítani, hogy található a probléma, így csak annyit kell ásnunk, amennyi feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a csőszakaszt cserélni tudjuk.

Mert ne feledjük azt a múltból jól ismert látképet, ami akkor fogadott bennünket a korszerű műszeres csőtörésvizsgálat magyarországi meghonosítása előtt, amikor négy csőszerelő derékig a délelőtt még rózsabokornak helyet adó kerti sétány maradványaiban áll, s azon tanakodik, hogy hol lehet a probléma, majd nagy örömmel konstatálják, mire elérnek a falig, kiirtva a negyven éves sövényt, hogy végre, itt már látjuk, ahogyan szivárog a víz, már csak a repedést kell meglelni…

Elektroakusztikus hibahelykereséssel ilyesmi szóba sem jöhet, hiszen az ilyen megoldások elkerülésére fejlesztették ki a műszert.