Aknatisztítás – a csatornák megfelelő működéséért

Minden ingatlan fontos része az akna, amelynek meglétéről sokan nem is tudnak. Ez nem is jelent akkora problémát, hiszen főleg a dugulás elhárítás esetében van kulcsfontosságú szerepe.

Azonban előfordulhat, hogy a jól kiépített rendszerben felgyűlik a szennyeződés, vagy zsírlerakódás alakul ki. Ilyenkor a komolyabb probléma megelőzésének érdekében szükségessé válhat az aknatisztítás. De miért alakulhat ki probléma? Hogyan előzhető meg és miképp lehet megoldani?

A csatornarendszerek kiépítése során különös figyelmet kell fordítani annak pontos méretezésére, és a nyomvonal kialakítására. Különösen fontos, hogy a rendszer telepítése során kerüljük el a fák közelségét, mert ezek gyökérzete problémát okozhat a későbbiekben. Szintén lényeges a megfelelő lejtés kialakítása.

Ugyanis amennyiben nem lesz kellő dőlésszöge a csöveknek, a szennyeződés és a víz megáll benne; ha pedig túl meredek lesz, akkor ugyan a folyadék távozik, de a hulladék ott marad.

És az aknák telepítéséről sem szabad megfeledkezni!

aknatisztítás

aknatisztítás

Az új házak esetében – amennyiben a telek mérete lehetővé teszi – egyre többször alkalmaznak oldómedencés szennyvíztisztítást. Ennek lényege, hogy a medencében összegyűjtött víz tisztítása egy biológiai lebontással kezdődik, majd a különböző utótisztítások következnek. Ez a technológia biztosítja, hogy a környezet számára káros baktériumok nélkül távozhasson a víz.

Amennyiben nincs lehetőség erre a kivitelezésre, akkor szennyvíztároló aknákat építenek a csatornahálózatra. Ezt bizonyos időközönként érdemes ellenőrizni, és a vízszintet megvizsgálni.

Ugyanis ha a vízállás túl magas, akkor könnyen kialakulhat dugulás, amelyhez szakszerű segítséget kell hívni.

De mi okozhat problémát?

Csapadékos időjárás, hordalék

A csatornarendszer számára rendkívül megterhelő a csapadékos időjárás. Ez ugyanis nagy mennyiségű hordalékot képes magával sodorni, ami az aknában leülepedve egy idő után komoly problémát okozhat.

Hibás lejtési szög

Probléma merülhet fel a csatornarendszer lejtése miatt is. Amennyiben ugyanis túl nagy különbség van a cső két vége között, úgy a víz hirtelen távozása nem képes magával vinni a hulladékot.

Ennek következményeként az a rendszerben marad, és egy idő elteltével az akna tisztítását teszi szükségessé. A megfelelő állapot szerint a cső dőlésszögének három ezrelék és egy centiméter között kell lennie. Ebben az esetben megfelelően tud működni, a víz gyorsan tud távozni a rendszerből, de elég lassan ahhoz, hogy a hulladékot is magával sodorja.

Építkezési törmelék

Mindezek mellett az aknába bekerülő föld és sóder is felgyűlhet. Ez elsősorban építkezések során kerülhet bele, de a régi típusok esetében a beomlás és a törés esetén is kerülhet ilyen jellegű hulladék az aknába.

Növényzet

Ha a csőrendszer közelében fa is van, akkor előfordulhat, hogy ennek gyökere belenő az aknába. Az egyes illesztési pontokon a hajszálvékony gyökérzet bejut a csőrendszerbe, és ott a különböző szerves hulladékok megfelelő táptalajt biztosítanak számára a növekedéshez.

Így észrevétlenül terjed el, és természetesen megakasztja a vízzel együtt távozó hulladékot. Így igen komoly dugulást eredményezhet, amelyet nem egyszerű megoldani.

Ha aknatisztításra van szüksége, hívjon és megyünk.

 

Hogyan tisztíthatóak az aknák?

Az problémák az aknák különböző mértékű szennyeződését okozhatják. Ehhez természetesen eltérő tisztítási módszert kell alkalmazni.

Mindenek előtt nagyon fontos teendő a pontos helyzetfelmérés. Ennek során ugyanis pontos képet kapnak a szakemberek az akna állapotáról, így meg tudják határozni, hogy milyen tisztítási eljárás lehet szükséges.

A gépi spirálos technológiát csak ritka esetben használják, hiszen ezzel nem feltétlenül tisztítható meg az akna teljes felülete. De a kisebb szennyeződések esetében eredményesen használható ez az eljárás is, hiszen a gyárilag előállított rugóacél spirálok könnyen átalakíthatóak a különböző fejekkel.

A szakemberek gyakrabban használják a magasnyomású vízsugár erejét. Ehhez egy benzinmotorral hajtott eszközt alkalmaznak, amelynek szintén könnyen változtatható a feje. Így egyszerűen alakítható, és a szennyeződés mértékéhez „idomítható.

Az eljárás során a magasnyomású víz fellazítja a szennyeződést, és így könnyen válnak megtisztíthatóvá az aknák.

Természetesen az aknába benövő gyökérhez speciális eszköz használatára van szükség. Ehhez egy erre alkalmas, gyökérvágó fejjel ellátott eszközt használnak.

Azonban nem elég csupán a benőtt részt eltávolítani, ebben az esetben rendkívül fontos a hiba forrásának megtalálása. A csőrendszer melletti nagyobb fák okozzák általában a gondot, éppen ezért a megoldáshoz ezeket kell eltávolítani, máshová ültetni.

A csatornarendszerek karbantartásához elengedhetetlen az aknatisztítás. Ugyanis ha nem ügyelünk ezek állapotára, akkor akár komolyabb dugulás, vagy egyéb probléma is felmerülhet.

Ennek megoldásához minden esetben szakszerű segítségre lesz szükség, amelyet a cégünk biztosítani tud Önnek. Amennyiben az aknák tisztítására szeretne sort keríteni, akkor bátran forduljon hozzánk.