Csőbélelés – a gyors és hatékony megoldás

A frissen elkészült csatornarendszer több éven keresztül jelent tartós megoldást az otthonunk vízelvezetését illetően. Előfordul azonban, hogy a tömítések vagy csövek elöregedésekor komoly sérülések keletkeznek. Ezek megoldására fejlesztették ki a hatékony és gyors csőbélelési technológiát. Hogy mi ez tulajdonképpen? Milyen fajtái vannak és milyen előnyökkel rendelkezik?

A csatornarendszerek kifejlesztése tette lehetővé a vízelvezetést, amely tökéletesítette a komfortról alkotott nézeteinket. Ennek a rendszernek rengeteg előnye van, amiket nem szabad szem elől téveszteni a felújítás vagy a házépítés nehézségei közepette. A csatorna meghibásodásakor különböző technológiák használhatóak fel a javításra, amelyek közül az utóbbi években egyre elterjedtebbé váltak a feltárás nélküli” eljárások. Ezek lényege, hogy a talaj és a fal megbontása nélkül van lehetőség a csövek hibáinak helyreállítására. Ezek közül kiemelkedő szerep jut a csőbélelés technológiájának.

A fal vagy talaj megbontása nélkül is helyre tudjuk állítani a hibát! Tárcsázza telefonszámunkat akár most!

Mi is ez tulajdonképpen?

A csatornák rongálódásának orvoslására régebben egyetlen ismert módszer létezett, a hibás elemek vagy szakaszok egyszerű cseréje. Ehhez rendszeresen feltárást kellett végezni, ami a beltéri falak megbontásával, vagy az udvaron ásott hatalmas árkokkal volt kivitelezhetővé.

Németországban 1991-ben azonban eredményesen alkalmaztak egy új technológiát, a csőbélelést. Ennek során különböző alapanyagok felhasználásával javították ki a csövekben keletkezett pontszerű problémákat, repedéseket és töréseket. Így nem kellett megbontani a falat vagy a talajt, a hibák orvoslása gyorsan és egyszerűen elérhetővé vált.

A felmerülő problémák sokszínűsége miatt a csőbélelésnek is több fajtája alakult ki. Létezik az ún. 3P LINER, valamint a rövid- illetve a hosszú szakaszos csőbélelés és javítás. Hogy mi különbözteti meg ezeket? Lássuk most az egyes fajták jellemzését, és azok előnyeit.

A 3P LINER technológia

A bontás nélküli csatorna- és cső javítások egyik eljárása a 3P LINER technológia. Ennek lényege, hogy a helyszínre kiérkező szakemberek legelőször felmérik a rendszer állapotát, és megvizsgálják a probléma súlyosságát. Amennyiben szükség van rá, megtisztítják a csöveket, hiszen maga a javítás csak ebben az esetben végezhető el. Maga a technika különlegessége, hogy a hibákat a helyszínen készített béléscsövek segítségével szűntetik meg.

Alapvetően két fajtája van. Az egyik a 3P SHORT-LINER, amellyel a lokális problémákat, egy kb. 1-4 cm-es terület javítását tudják megoldani. A 3P PART-LINER technológia segítségével egy ennél nagyobb, de még mindig rövidnek számító szakaszon javítják ki a károsodásokat.

A technológia maga

A 3P javítás során előre gyártott és műgyantával impregnált vázanyagot hoznak létre. Ennek minden esetben változtatható az átmérője, így könnyen alakítható az adott cső méretéhez.
A javítás során a szakemberek sűrített levegő segítségével nyújtják meg az anyagot, amely így tökéletesen illeszkedik a sérült részhez. A műgyanta egy idő után megszilárdul, így a segédeszközök eltávolítása után azonnal használható lesz a csatornarendszer.

Milyen esetben alkalmazható ez a technológia eredményesen?

A csővezetékek sérülése, repedése vagy törése esetében, illetve a csövek rossz csatlakozásakor, azok elcsúszásakor, esetleg a korróziós területek kezelésekor használható a technológia. Ezek mellett további problémák kezelésére is javasolt, amennyiben a cső átmérője 15-60 cm között van.

A rövid szakaszos csőbélelés

Akárcsak a korábban bemutatott technikának, ennek is az a lényege, hogy a csövek hibáit kijavítsa. Alapvetően ugyanaz a munkafolyamat – átvizsgálás, megtisztítás, javítás, csak ennek során nem az előre legyártott, és szabadon méretezhető műgyantát használják fel. Helyette a régi cső átmérőjénél néhány cm-el kisebb, újabb csövet alkalmaznak, ami PVC-ből, polipropilénből vagy polietilénből készülhet. A két cső közti területre térkitöltő anyagot juttatnak, amely biztosítja a megfelelő tapadást és a biztonságos használatot.

Milyen esetben alkalmazható?

A csövek bármilyen fajta sérülése esetében, a gumi-tömítő gyűrűk elöregedése és eresztése során, vagy bármilyen egyéb probléma felmerülésekor alkalmazható a technológia. Ennek segítségével a csőrendszer egy kisebb szakaszán orvosolható a felmerült gond.

A hosszú szakaszos csőbélelés

Ez a megoldás nagy mértékben hasonlít az előzőre. A javítás folyamata szintén az ellenőrzéssel kezdődik, majd a tisztítás után a szakemberek betolják/húzzák az új csövet, ami valamennyivel kisebb átmérőjű, mint a meglévő. A kettő közti rést térkitöltő anyaggal kezelik.

Milyen esetben alkalmazható?

Mint ahogy a neve is mutatja, ez a megoldás hosszú szakaszon nyújt segítségét. Ami ebben az esetben aknától-aknáig tart. Ezzel tehát a teljes meglévő cső felújítása megtörténhet. És ehhez természetesen továbbra sincs szükség a falak vagy a talaj megbontására, a javítás további karbantartási munkálatok nélkül megoldható.

A csőbélelésnek tehát több fajtája van, így minden egyes probléma orvosolható ezzel a megoldással. De mégis mi az előnye, mi teszi ennyire rendkívüli eljárássá?

Gyorsak vagyunk, megbízhatóan dolgozunk és 100% biztos, hogy elégedett lesz a szolgáltatással. Hívjon most!

A csőbélelés előnyei

 Gyors
A technológia lényege, hogy megbontás nélkül elvégezhető, ezért nincs szükség plusz munkára a csőbélelés előtt és után. Ennek köszönhetően jelentősen lecsökken a javításhoz szükséges idő, így ez az egyik leggyorsabb megoldás a csőproblémák esetében.

 Rugalmas lehetőség
A változatos anyagokkal rövid és hosszú szakaszokon egyaránt elvégezhető a javítás. Egyes változatokkal a hajlatok is követhetőek, így a csövek minden része kibélelhető.

 Biztonságos megoldás
A problémák kiküszöbölésével a későbbi gondok is megoldhatóak. Így nem kell attól tartani, hogy néhány év múlva újra javításra legyen szükség. Valamint elkerülhetőek a megbontáskor előforduló balesetek is.

 Magas minőségű alapanyagok
A csőbéleléshez kizárólag az ellenőrzött alapanyagok kerülnek felhasználásra. Ezek kiváló minőségűek, hiszen csakis így tudják biztosítani a tartós eredményt, és a kitűnő megoldást.

 Legköltséghatékonyabb megoldás
A csőbélelés technológiájához nem járul plusz költség, hiszen nem kell megbontani se a talajt, se a falakat. Éppen ezért az alapvető munkafolyamaton kívül nincs más eljárás, ami terhelné a pénztárcánkat.

 Tartós megoldás
A csőbélelést legelőször 1991-ben, Németországban alkalmazták. Az akkor megjavított rendszer még ma is tökéletesen működik, ami méltó példája annak, hogy ez a technológia hosszantartó eredményt garantál.

Mindent összevetve tehát a csőbélelés egy remek megoldás bármilyen probléma esetében.

Mivel ma már több fajtája is ismert, ezért hatékonyan kezelhető vele a csőrendszer szinte összes gondja. Cégünk a legmodernebb eszközökkel és a legkiválóbb szakemberekkel áll az Ön szolgálatára. Amennyiben bármilyen problémát érzékel a csövekkel kapcsolatban, bátran forduljon hozzánk.