Dugulás elhárítás – az egyik legbosszantóbb probléma

A háztartások egyik legkellemetlenebb problémája a dugulás. Ez szinte bárhol előfordulhat, és minden esetben komoly gondot okoz.

Ugyanis ilyenkor a szennyvízelvezetés, a mosakodás, de még a főzés sem megoldható, vagy csak nagy nehézségek árán.

Na de hogyan előzzük meg? És mihez kezdjünk a problémával? Hogyan segíthet egy szakember ebben az esetben?

Szinte már hétköznapi gondnak tekinthetjük a dugulást, nincs olyan ember, aki életében legalább egyszer ne szembesült volna ezzel. Bár egyes helyzetekben könnyen orvosolható, érdemesebb inkább a megelőzés mellett dönteni.

Ha dugulással küzd éppen, kár tovább keresgélnie, hívjon fel minket most!

 

Mire figyeljünk oda?

A mosogatócső folyamatosan szűkül be, amit a vízzel együtt bekerülő fáradt olaj, zsír és ételmaradék okoz.

A dugulás veszélye szinte mosogatásról mosogatásra növekszik, főleg ha nem ügyelünk a megfelelő előkészületekre. Mindenképpen érdemes szűrőt használni, amely megelőzi, hogy a nagyobb ételmaradék a lefolyóba kerüljön.

Időnként ajánlott forró vizet csurgatni a lefolyóba, ami könnyedén leoldhatja a felhalmozódott zsiradékot. Bizonyos időközönként a boltban kapható lefolyótisztítókat is bevethetjük, így megakadályozva a komolyabb probléma kialakulását.

A mosdók esetében elsősorban a szappanmaradványok, a különböző krémek és zselék, valamint a hajszálak okozzák a legfőbb gondot. Ezek fokozatosan gyűlnek össze, így először csak lassítják a lefolyást, de idővel teljes egészében eltömíthetik a lefolyót. Ebben az esetben szintén érdemes a szűrőt, valamint a forró vizes és a tisztítószeres megoldást is alkalmazni.

Az eldugulásának megelőzése érdekében ne öntsünk nagy mennyiségű ételmaradékot a WC-be. Ugyanis ez könnyen felhalmozódhat, ha nem elég gyors a víz sodrása.

Szintén kerüljük az intim dolgok lehúzását, mert ezek kifejezetten nagy nedvszívó képességgel lettek kifejlesztve, aminek hatására sokszorosára dagadnak – így elzárva a csatornában a víz útját.

Érdemes a WC illatosítóra is odafigyelni, hiszen adott esetben ez is elállhatja a víz útját.

Mihez kezdjünk ha már kialakult a probléma?

A kisebb dugulást mi magunk is orvosolhatjuk. Mindenképpen szerezzünk be egy pumpát, amivel a mosogató, a mosdó és a WC problémáját is megszüntethetjük. Néhány erőteljes nyomás után ugyanis meglazul a felhalmozódott akadály, így a víznyomás megtisztítja az utat. Ha viszont ez csak átmeneti megoldást jelent és újra meg újra a dugulással kell megküzdenie, akkor ott komolyabb gond is lehet amit egy egyszerű pumpával nem lehet megoldani. Ilyenkor érdemes minket hívnia.

Emellett a különböző lefolyótisztító szereket is bevethetjük. Ezek feloldják a lerakódásokat, így biztosítva utat a víznek.

De mit tegyünk ha nem tudjuk megoldani a problémát?

Ha néhány kisebb lerakódásnál komolyabb a gond, akkor mindenképpen hívjunk szakszerű segítséget. Ilyen esetben ugyanis nagyobb területen kialakult problémával kell szembenéznünk, amit házilag nem lehet megoldani.

Hogyan tud segíteni a szakember?

Egy komolyabb dugulás elhárítás esetében nagyon fontos a pontos helyzetfeltárás. Gyakran mi magunk is sejthetjük, hogy mi okozza a gondot, de jobb ha pontos kép alkotható a problémáról. Éppen ezért a szakemberek minden esetben a vizsgálattal kezdenek.

Ehhez a legjobb megoldás a kamerás csatornavizsgálat. Ennek során egy, a csőbe vezetett eszközzel pontos kép alkotható az érintett területről. Így könnyedén megállapítható, hogy mi okozza a dugulást és, hogy az pontosan hol található.

Minderre azért van feltétlenül szükség, mert a dugulás elhárításához használt eszközt minden esetben meghatározza a probléma súlyossága és helyzete.

A dugulás elhárítás módszerei

A gépi spirálozás

Kiváló és korszerű eszközök állnak rendelkezésre, amennyiben a probléma házon belül található. A spirálos megoldás – vagy közismert nevén a csőgörény – lehetővé teszi, hogy a dugulás bontás nélkül orvosolható legyen. Ennek hatalmas előnye, hogy különböző tisztítófejek használhatóak, így a módszer könnyen „hozzáalakítható” a csövekhez.

Maga a spirál három típusú lehet.

  1. Normál szekcionált:
    Ez egy egyszerű, rugóacélból készült szerkezet, ami szabadon toldható, így bármilyen hosszúságú készíthető belőle. Lényegében a hosszát csak a felhasznált gép teljesítménye korlátozza.
  2. Erősített szekcionált:
    Erről abban az esetben beszélhetünk, ha a rugóacél egy belső erősítéssel rendelkezik, ami műanyagból vagy acélsodronyból készülhet. Ennek előnye, hogy a spirál rendkívül masszív, így az igen komoly dugulások esetében is eredményesen használható.
  3. Dobspirál normál és erősített:
    Ez a kivitelezés egy szálból készül és nem toldható. A meghajtó géphez egy dobbal együtt csatlakozik, ennek köszönhetően a dugulás a fej mozgásával hárítható.

A magas nyomású vízsugár

Mint ahogy a neve is mutatja, ennek a megoldásnak a lényege, hogy magas nyomású vízsugarat használnak fel a csatorna megtisztítására. Ehhez is különböző fejek alkalmazhatóak, így a csövek teljes szélességben „lemoshatóak”. Ezt az eljárást kizárólag szakember végezheti, ugyanis a technológia rendkívül balesetveszélyes.

A magasnyomású eszköz lényegében egy szivattyú, amit egy benzinmotor hajt meg. Ez egy tömlőn keresztül juttatja a vizet a dugulás helyszínére, ahol fellazítja a cső belső falára tapadó szennyeződést.

A gyökértelenítés

A gyökértelenítés a dugulás elhárítás egy speciális formája. Ennek lényege, hogy a csatornába benőtt gyökeret távolítják el a szakemberek. Előfordul ugyanis, hogy a különböző illesztések mentén egy hajszálvékony gyökérzet nő be a csőbe. Ez a szerves anyagoknak köszönhetően burjánzásnak indul, és ezért szépen lassan benövi az egész csatornát.

Ez természetesen főleg a kültéri rendszerek számára okoz problémát, általában a régebbi beton csövek esetében alakul ki, de az újonnan lefektetett csövek esetében is felmerülhet.

Ennek eltávolítását a szakemberek gyökérvágó fej szakszerű alkalmazásával végzik. Azonban a probléma orvoslásához elengedhetetlenül fontos a forrás feltárása, ugyanis ellenkező esetben a gyökér újra és újra visszanőhet. Éppen ezért meg kell keresni a gondot okozó növényt, és így magát a „forrást” megszüntetni.

A dugulás szinte kivétel nélkül minden háztartás egységes problémája. A különböző anyagok lefolyóba jutása előbb-utóbb gondot okoz, ami az odafigyelésnek köszönhetően nem feltétlenül válik komoly problémává.

Amennyiben azonban nem sikerül megelőzni a problémát, szükség lehet a szakember kihívására. Cégünk a legmodernebb eszközökkel hárítja el a dugulást, éppen ezért bármilyen probléma felmerülése kapcsán, bizalommal forduljon hozzánk.