Mi az a csatornabélelés?

Mi a csatornabélelés? Milyen esetnél jelenti ez a jó megoldást? Hogyan zajlik a folyamat? Mennyire hatékony és tartós? Ezekre a kérdésre találja meg a választ e cikkben.

Mire jó ez a megoldás?

Magának a csatornabélelésnek olyan esetekben van létjogosultsága, ha szennyvízvezeték nem tudja ellátni a feladatát – a meglévő sérülések miatt – de még megfelelő lejtéssel bír. Ahol a cső lejtése már nem elegendő mértékű, vagy kifejezetten rossz, ott bélelni nem célszerű. Azért felesleges, mert, ha a lejtés megfelelő, akkor az egyik problémát megoldjuk ugyan, viszont a dugulás még így is folyamatosan előfordulhat, visszatérő problémává válhat. Nincs értelme tehát erre pénzt áldozni, ott más eljárásra van szükség.

A csatorna bélelésekor – úgynevezett – vízzáró szennyvízvezetéket használunk, mégpedig azért, hogy a megjavított, felújított csatorna élettartamát nagymértékben megnöveljük, és biztosítjuk ezzel annak statikai megfelelőséget is.

Hogyan zajlik a folyamat?

  • Az első lépés mindig a csatorna teljes mértékű kitisztítása, amely néha még az ott lévő fa gyökérzetének eltávolításával is járhat. Az öreg, vagy túl nagy gyökerek benőhetik a vezetéket, a meghibásodás így ennek következménye is lehet.
  • Ezután, kamerával csatornavizsgálatot végzünk, hogy ellenőrizzük annak lejtési szögét, és bélelhetőségét.
  • Fentieket követi az árkok kialakítása, melyre minden kanyar előtt szükség van, hogy megfelelően behelyezhető legyen az úgynevezett béléscső a régi vezetékbe. Azért van szükség minden irányváltoztatásnál a munkaárkok kialakítására, mert a szennyvízcsatornát csak egyenes szakaszoknál van lehetőség bélelni.
  • A felsorolt előkészületek után a béleljük a szükséges csövet, majd a végeit lefixáljuk és a két cső között létrejövő réseket kitöltjük kötőanyaggal. Ez azért fontos, hogy megfelelően rögzítve legyen, s ellenálljon a lehető legnagyobb terhelésnek is.

Mennyire hatékony, mennyire tartós?

A szennyvízcsatornák kibélelését mindig tökéletes állapotú és a legjobb minőségű anyagból készült béléscsövek felhasználásával végezzük. Ezek a béléscsövek rozsdaállóak, rendkívül könnyen beépíthetőek és anyagukból adódóan élettartamuk rendkívül hosszú.

A fent leírt eljárással, olyan tökéletesen bélelt csatorna kialakítása válik lehetővé, mint egy teljesen újonnan kiépített vezetékrendszer esetében. Erre természetesen csak akkor van lehetőség, ha maximálisan hozzáértő és kellő tapasztalattal rendelkező szakember végzi a felújítást.

Cégünk megbízható és verzátus szakemberei, a gondos – személyes – átvizsgálás után minden információt megadnak a továbbiakra vonatkozóan, és tájékoztatják ügyfelüket a lehetséges legjobb, leghatékonyabb és leggyorsabb megoldásokról.

Hívjon minket, ha biztos megoldást és megbízható szakembereket keres. Nem fog bennünk csalódni!